Gams

Rupicapra rupicapra

Gams v gorah

Telesne značilnosti: plečna višina 70-90 cm; dolžina trupa in glave 1,10-1,30 m; rep dolg 3-8 cm; telesna masa samca 30-50 kg, samice 25-40 kg; po velikosti in obliki je podoben kozi; poletni kožuh rdečkasto-rjav s črnimi progami in črnimi nogami, zimski kožuh črno-rjav, na obrazu vse leto črno-beli progasti vzorec; tako samec kot tudi samica imata roževinasto kljukasto nazaj upognjeno rogovje, ki raste celo življenje.

Življenjska doba: 15-24 let.

Življenjski prostor: poleti travniki in melišča nad drevesno mejo, pozimi visokogorski gozdovi.

Razširjenost: visoka pogorja srednje, vzhodne in južne Evrope; Pireneji, gore severne Španije, Apenini, Karpati, Tatre, balkanska gorstva, Kavkaz; zanesen v mnoga srednjeevropska sredogorja.

Način življenja: gams je aktiven podnevi; v opoldanskem času počiva; zelo dobro pleza in skače; je zelo plašen in pozoren na svarilne žvižge svizcev; teritorij označuje z izločki dišavnih žlez; živi v velikih tropih, največje tvorijo koze z mladiči; trop vodi stara koza; spolno zreli kozli se družijo med seboj in h kozam pridejo le v času parjenja (prska); stari kozli so samotarji.

Prehrana: trave in zelišča; pozimi večinoma lišaji; poganjki listavcev, iglavcev in grmičevja.

Razmnoževanje: parjenje poteka novembra in decembra; brejost traja 25-27 tednov; povrže maja, 1-2 mladiča, ki sesata 6 mesecev, po 6 mesecih sta samostojna in po letu in pol spolno zrela.

Oglašanje: meketanje (meketanje vasujočih samcev se imenuje prsk); predirno piskanje.

Lovna doba: kozel, koza, kozliči obeh spolov, enoletni obeh spolov – od 1. avgusta do 31. decembra.


Že veš?

  • V zgodovini je meso gamsa veljalo za eno od najplemenitejših živil. Možje so svojim nosečim ženam velikokrat pripravili jed iz gamsjega mesa, saj so verjeli, da blagodejno vpliva na zdravje otroka.
  • Črno-bela gamsova obrazna maska postaja z leti vse bolj medla.
  • Med paritvenim obdobjem kozla tekmeca skušata najprej narediti vtis in ustrahovati drug drugega tako, da se kažeta s strani v vsej svoji velikosti in s trdimi nogami. Da bi izgledala še večja, nasršita dolgo hrbtno dlako (surovina za gamsji čop). Resnični boj je po navadi kratek, zmagovalec poraženca še nekaj časa po tem preganja po skalovju. Pri tem včasih kateremu spodrsne in strmoglavi v smrt.
  • Med prskom so gamsi stalno na nogah in zelo aktivni, zato skoraj nimajo časa za pašo. Tako ves čas hujšajo in so po prsku precej zdelani.
  • Mladi gamsi in koze kažejo spoštovanje kapitalnemu samcu s podrejeno držo.
  • Stopalna površina gamsov je mehka in se kot guma prilega skalnati podlagi, robovi kopit pa so izjemno trdi in se zlepa ne obrabijo.