Mala uharica

Asio Otus

Telesne značilnosti: vitka, srednje velika sova; velikost 35-40 cm; telesna masa 160-330 g; razpon peruti 90-100 cm; samec in samica sta enako obarvana; perje je pretežno rjavo rumeno sive barve z vzdolžnimi temnejšimi lisami, spodaj je svetlejša; na glavi ima izrazit “obraz” in dve precej dolgi ušesci; kljun je sivkast, skrit v perju; oči so oranžno-rumene; noge porasle do krempljev.

Življenjska doba: 10-15 let.

Življenjski prostor: gozdovi, zlasti iglasti in mešani; parki, vrtovi, celo pokopališča.

Razširjenost: Evropa, Azija, Severna in severozahodna Afrika; v Sloveniji splošno razširjena, gnezdi okoli 2.200 parov.

Način življenja: aktivna ponoči, redkeje tudi podnevi; celoletna vrsta/selivka na kratke razdalje (v veliki meri odvisno od razpoložljive hrane); gnezdi v starih gnezdih vran, srak in ujed; lovi na odprtem tako, da preletava območje že v mraku; pozimi se male uharice združujejo v skupine in podnevi skupaj spijo na enem ali več sosednjih drevesih.

Prehrana: mali sesalci (miši, voluharice,…), tudi dvoživke in žuželke; pozimi manjše ptice.

Razmnoževanje: parjenje poteka od sredine marca do junija; 1-2 zaroda na leto; samica znese 3-8 belih jajc, vali že prvo jajce, zato se mladiči izvalijo drug za drugim; vali 27-30 dni, samec ji pri tem prinaša hrano; mladiči zapustijo gnezdo po 23-28 dneh, ko že letajo, starša jih ob tem še nekaj časa hranita.

Oglašanje: stokajoče “hu-hu-hu”; “u-u-u”.


Že veš?

  • Malo uharico navadno opazimo ponoči, ko čepi na obcestnem količku in preži na plen.
  • Poleg lesne sove je pri nas najobičajnejša vrsta sove.