Lesna sova

Strix aluco

Telesne značilnosti: nekoliko večja kot pegasta sova; velikost 37-43 cm; telesna masa 380-800 g; razpon peruti 90-104 cm (sorazmerno kratke); samec in samica sta enako obarvana; je sivorjava s svetlejšimi črtami in progami, nekateri primerki tudi bolj rjavi; velika, okrogla glava brez obušesnih čopkov in s temnimi očmi; kljun rumenkasto siv in ukrivljen; rep kratek; noge porasle do krempljev.

Življenjska doba: 4-6 let; v ujetništvu do 27 let.

Življenjski prostor: iglasti in listnati gozdovi, parki in vrtovi s starim drevjem; bližina človeških naselij je ne moti.

Razširjenost: cela Evropa, razen Islandija, Irska, srednja in severna Skandinavija, severna Rusija; do zahodne Sibirije; severozahodna Afrika; v Sloveniji je splošno razširjena – je najpogostejša sova v srednji Evropi.

Način življenja: aktivna ponoči; celoletna vrsta; lovi ponoči s preže, vendar pogosto leta in se oglaša že v mraku; plen zazna predvsem s sluhom; je monogamna vrsta in je celo življenje zvesta istemu območju; gnezdi v votlem drevju, kunčjih rovih, na skednjih in kozolcih, v starih gnezdih vran, srak, ujed in čapelj; pogosto se sonči pred svojo drevesno duplino.

Prehrana: pretežno mali glodavci; ptice, žabe, žuželke in deževniki.

Razmnoževanje: parjenje poteka od februarja do maja; 1 zarod na leto; samica znese 3-5 belih jajc, vali sama 28-30 dni, valiti začne že prvo jajce; samec valeči samici prinaša hrano, kasneje pa s hrano oskrbuje celotno družino; samica prvih 10 dni mladičev sploh ne zapusti; mladiči gnezdo zapustijo po 28-36 dneh.

Oglašanje: samec se oglaša z dolgimi hukajočimi zaporedji klicev “hu-hu-hu-hu-u-u-u”; samica kliče s kratkim in ostrim “kuitt”.


Že veš?

  • Globoko oglašanje samca je pogosto uporabljeno kot glasovno ozadje v srhljivkah, oglašanje samice pa naj bi po vraži napovedovalo smrt družinskega člana.