Hermelin

Mustela erminea

Hermelin

Telesne značilnosti: dolžina trupa in glave 20-30 cm; rep približno pol krajši od telesne dolžine; telesna masa samcev 200-250 g, samic 95-155 g; samica manjša od samca; telo zelo vitko in podolgovato; kožuh poleti zgoraj rjav, pozimi snežno bel, konica repa črna.

Življenjska doba: 10 let.

Življenjski prostor: v bližini vode, travniki, polja, svetli gozdovi z grmovji, blizu človeških naselij.

Razširjenost: zmerni in arktični klimati Evrazije, razen Islandije, Pirenejskega polotoka, južno od Alp in jugovzhodne Evrope; Severna Amerika; V Sloveniji je pogost na nižinskih vlažnih predelih (npr. Ljubljansko barje).

Način življenja: hermelin je aktiven podnevi in ponoči; teče skokoma; pogosto “postavlja možica” (se postavi na zadnji nogi); dobro pleza in plava; prebiva v podzemeljskih rovih, skalnih razpokah ali drevesnem duplu; je samotar, razen med paritvijo.

Prehrana: majhni sesalci (predvsem glodavci), ptice, jajca.

Razmnoževanje: parjenje poteka februarja in marca, lahko se podaljša tudi krepko v pozno poletje; ni točno določeno trajanje celotnega obdobja brejosti, odvisno od tega, kdaj se je hermelinka uspešno sparila; spomladi brejost po navadi traja 2 meseca, poleti pa 7-9 mesecev; skoti 6-12 mladičev (oči imajo zaprte 40-45 dni), ki sesajo 7 tednov, po 3-4 mesecih so samostojni, po 2 letih pa spolno zreli.

Oglašanje: gostoleče (zamenjamo ga lahko za ptičje žvrgolenje), vznemirjeno “kri-kri“.

Lovna doba: lov je v Sloveniji prepovedan – hermelin je zavarovana vrsta!


Že veš?

  • Plašči iz hermelinovega krzna so bili od nekdaj namenjeni cerkvenim in posvetnim dostojanstvenikom.
  • Hermelinovo krzno je izjemno gosto, in sicer do 20.000 dlak na cm².
  • Barva krzna je odvisna od temperature, v toplih predelih se dlaka pozimi ne obarva belo.