Velika uharica

Bubo bubo

Velika uharica

Telesne značilnosti: največja evropska sova, velika skoraj kot orel (od tod angleško ime Eurasian eagle-owl); velikost 60-75 cm; telesna masa 1,2-3 kg; razpon peruti 160-188 cm; samec in samica sta enako obarvana; perje je zlato rjavo s številnimi vzdolžnimi črnimi lisami; na glavi ima možno izražene obušesne čopke, dolge do 9 cm; kljun je močan, sivkast in v glavnem skrit v perju; oči so velike in oranžne barve; noge so porasle do krempljev, ki so izredno močni in črne barve; ogrodje velike uharice ni preveč močno, je pa močno ogrodje nog, ker plen zgrabi s kremplji.

Življenjska doba: 10-20 let; v ujetništvu do 60 let.

Življenjski prostor: raznolika pokrajina s skalnimi stenami; gosti listnati in iglasti gozdovi, prepadna gorstva; kot posamična prebivališča tudi razvaline.

Razširjenost: v Evropi prisotna skoraj povsod, razen na skrajnem severu; Azija, Afrika; v Sloveniji je prisotna, vendar je maloštevilna, največ jih gnezdi na Primorskem, posamezni pari se pojavljajo tudi drugod po državi, zlasti na kraškem svetu.

Način življenja: velika uharica je aktivna ponoči, redkeje tudi podnevi; je celoletna vrsta; gnezdi v skalnih stenah, na policah, na tleh, v starih votlih drevesih in starih zapuščenih gnezdih večjih ptic (npr. ujed); je monogamna vrsta; par za preživetje potrebuje življenjski prostor, velik okoli 1.500 ha.

Prehrana: sesalci (miši, veverice, zajci, mačke), ptice, dvoživke, plazilci, žuželke, tudi ribe; ubije plen do velikosti srnjega mladiča in čaplje; pogost plen so tudi ježi, ki jih izdolbe iz bodičastega plašča.

Razmnoževanje: gnezdenje poteka od januarja do maja; 1 zarod na leto; samica znese 2-6 belih jajc; samica vali sama 32-37 dni, samec ji pri tem prinaša hrano; mladiči zapustijo gnezdo po 70-80 dneh in se sprva zadržujejo v okolici; osamosvojijo se po treh mesecih.

Oglašanje: samec kliče z zamolklim in globokim “u-oh“; “uhuhu-u-uhuhuhuhu“; “kvek-kvek“.


Že veš?

  • Velika uharica je ena redkih sov, ki se vzpenja preko termičnih stebrov, podobno kot jastrebi in sokoli.