Kačar

Circaetus gallicus

Kačar

Telesne značilnosti: večji od navadne kanje; velikost 62-69 cm; telesna masa samca 1,2-2 kg, samice 1,3-2,3 kg; razpon peruti 170-185 cm; oba spola sta enako obarvana; zgoraj je pretežno sivo rjav; trebuh in podperut belkasta s temnimi lisami; glava je rjava in razmeroma velika; kljun je temen, voščenica svetla, oči živo rumene; peruti so dolge in široke, videti so oglate; konci perutnic so črni; obris med letom je podoben obrisu pribe; rep je dolg in širok, s tremi ali štirimi temnimi prečnimi pasovi; noge so sivo modre, kremplji so črni.

Življenjska doba: 15-17 let.

Življenjski prostor: razgibane odprte pokrajine v nižinah in hribovju; gozdna pokrajina s polji, travniki oz. tam, kjer živijo plazilci.

Razširjenost: Portugalska, Španija, Francija, Švica, Poljska, Italija, Sicilija, Balkan, Grčija, Romunija, Bolgarija; Azija, severna Afrika; v Sloveniji redek gnezdilec, najdemo ga le na Primorskem.

Način življenja: kačar je aktiven podnevi; je selivec na dolge razdalje, od avgusta do sredine oktobra se seli v podsaharsko Afriko, vrača pa se aprila in maja; leti s širokimi, močnimi zamahi, drsi z upognjenimi in jadra s togo iztegnjenimi, vodoravnimi perutnicami; kot nam pove že ime, lovi predvsem kače, sicer pa tudi kuščarice in žabe; pri iskanju hrane dlje časa lebdi v zraku s široko razprtim repom in opreza za plenom, po čemer ga lahko tudi prepoznamo in ločimo od drugih ptic; plen v kljunu prinese do gnezda, ki je navadno v drevesu; gnezdi pretežno na nizkem drevju, včasih tudi v skalah; gnezdo je plitvo in precej neurejeno, sestavljeno je iz suhljadi v drevesni krošnji; je monogamna vrsta.

Prehrana: pretežno kače, sicer tudi kuščarji, žabe, redkeje mali sesalci in ptice.

Razmnoževanje: gnezdenje poteka od aprila do junija; 1 zarod na leto; samica znese 1 belo jajce z raskavo lupino; izmenoma valita oba partnerja 42-45 dni; mladič poleti po 63-80 dneh.

Oglašanje:jü-ok“, “ijek-ijek“; spominja na oglašanje čaplje “hro-ii“.


Že veš?

  • Da bi nahranil enega mladiča, mora kačar uloviti več kot 200 kač!