Navadna kanja

Buteo buteo

Navadna kanja

Telesne značilnosti: najpogostejša ujeda pri nas in v Evropi; velikost 50-57 cm; telesna masa 0,5-1,5 kg; razpon peruti 113-137 cm; redko katera ptičja vrsta je po obarvanosti tako spremenljiva kot kanja; samec in samica sta sicer enako obarvana; perje je pretežno temno rjave do rjavkasto bele barve, na spodnji strani so svetle lise; rep je razmeroma kratek in širok, spodaj ima 10-12 prečnih, temnih pasov; noge so rumene, kremplji črni; kljun je temen; oči so rjave.

Življenjska doba: 12-20 let.

Življenjski prostor: listnati, iglasti in mešani gozdovi z jasami in posekami, v bližini polj in travnikov.

Razširjenost: cela Evropa, razen Islandija, Irska, vzhodna Anglija in skrajni sever Evrope; Azija; v Sloveniji je splošno razširjena in je naša najobičajnejša ujeda

Način življenja: kanja je aktivna podnevi; je celoletna vrsta ali selivka na kratke razdalje – kanje iz severne in vzhodne Evrope prezimujejo v srednji in zahodni Evropi, nekatere pa celo letijo do južne in jugozahodne Evrope; seli se proti koncu septembra, vrača pa se od februarja do sredine marca; leti počasi s težkimi, malce togimi zamahi, drsi vodoravno z iztegnjenimi perutnicami; med letom je videti precej kompaktna, saj drži glavo potegnjeno med rame; pogosto sedi na mejnih kolih na pašnikih ali na stebrih ograj ob cesti, kjer opreza za plenom; večkrat tudi z vzgonskim vetrom poleti visoko in z velike višine pregleduje teren; plen ubije na tleh in ga tam tudi pospravi; včasih jo lahko vidimo, kako na tleh potrpežljivo čaka pred mišjo luknjo; gnezdo si napravi iz vej, visoko na drevju, redkeje na skalni polici; za podlago pogosto uporabi zapuščeno gnezdo drugih večjih ptic.

Prehrana: večinoma mali sesalci (miši, voluharice, podgane, krti, mladi zajci), tudi ptice, kuščarji, žabe in žuželke.

Razmnoževanje: parjenje poteka od marca do maja; 1 zarod na leto; samica znese 2-4 bela jajca z rjavkastimi pegami; samica v glavnem vali sama 28-31 dni; samec ji prinaša hrano, samica pa nahrani mladiče; kasneje samec tudi sam hrani mladiče; mladiči zapustijo gnezdo po 40-50 dneh, starša pa jih hranita še mesec dni.

Oglašanje: “kiee”; “vie-ek”; oglaša se skozi vse leto, najintenzivnejše pa v gnezditvenem obdobju.


Že veš?

  • Kanja je ena najbolj glasnih ujed, njen klic se sliši daleč naokrog.
  • Kanja pozimi pogosto sedi ob prometnih cestah in pobirajo povožene živali.