Lisica

Vulpes vulpes

Lisica pozimi

Telesne značilnosti: plečna višina 30-40 cm; dolžina telesa in glave 60-90 cm; rep košat, dolg 35-50 cm; telesna masa 6-12 kg; glava dolga in koničasta; veliki, trikotni in stoječi uhlji; barva kožuha zelo različna, od rumenkasto rdeče do črne, najpogosteje pa “lisičje rdeča” z belim goltom, trebuhom in koncem repa ter s črnimi nogami in robom uhljev.

Življenjska doba: 10-12 let.

Življenjski prostor: skoraj vsa kopenska okolja, od visokih gora do morskih obal, v gozdovih in stepah ter celo v mestnih središčih; ne boji se bližine človekovih prebivališč.

Razširjenost: cela Evropa, razen Islandije; Azija, Severna Afrika, Severna Amerika.

Način življenja: lisica je aktivna pretežno ob mraku in ponoči; zunaj paritvenega obdobja živi samotarsko; izvrsten sluh; dobro teče, med zasledovanjem plena doseže veliko hitrost; z mesta lahko skoči 3 do 4 m daleč; pod drevesi, štori in na pobočjih si koplje razvejane rove, s shrambo in bivalnim prostorom (lisičine); včasih uporablja opuščene jazbine; ima revir, velik okoli 50 km²; je glavni prenašalec silvatične stekline!

Prehrana: mali sesalci (miši, mladi zajci, itd.), perutnina, ptice, žuželke, mrhovina, jagode.

Razmnoževanje: parjenje poteka od januarja do marca; brejost traja 50-52 dni; povrže aprila ali maja 3-8 mladičev (največ 12) sivih volnatih mladičev, ki sesajo 1 mesec, po 3-4 mesecih so samostojni, po 10 mesecih pa spolno zreli; lisjak pomaga pri vzreji mladičev tako, da lisici prinaša uplenjene živali.

Oglašanje: bevskajoče, renčeče, hripavo lajanje.

Lovna doba: od 1. julija do 15. marca.


Že veš?

  • Lisica lahko s svojim izvrstnim sluhom sliši cviljenje miši na razdalji 100 m!
  • Upleni lahko tudi žival, ki je večja od nje, vendar le, če je ta žival bolna ali kako drugače prizadeta.
  • Steklino je moč dobiti le ob ugrizu bolne živali, ko virus s slino pride v neposredni stik s krvjo. Lisice steklino dobijo najverjetneje od glodavcev, ki so naravni rezervoar te bolezni. Lisica je glavna prenašalka stekline zato, ker se nobena druga živalska skupina ne razmnožuje dovolj hitro, da bi se bolezen lahko obdržala. Lisica s steklino postane napadalna in z ugrizi širi bolezen.