Šoja

Garrulus glandarius

Telesne značilnosti: velikost 34-38 cm; telesna masa 150-190 g; razpon peruti 52-58 cm; pretežno rdečkasto rjave barve z ozkimi vzdolžnimi progami po glavi, peruti so črne z belo liso, krovno perje pa je svetlomodro s črnimi prečnimi progami; rep črn in na koncu “odrezan”, trtica je bela; kljun je močan in temno siv, pod njim črna “brada”.

Življenjska doba: 1-5 let.

Življenjski prostor: gozdovi, parki, vrtovi, žive meje, v Alpah do višine 1700 m.

Razširjenost: cela Evropa, razen Islandija, skrajni sever Skandinavije in severna Škotska; Azija, severozahodna Afrika; v Sloveniji je splošno razširjena.

Način življenja: šoja je aktivna podnevi; je celoletna vrsta ali selivka na kratke razdalje; v času gnezditve je skrita in tiha, zunaj gnezditve pa ji zaradi njenega opozorilnega hreščečega vpitja pravimo “gozdni policaj”; let valovit, po tleh skaklja; v razburjenju dvigne perje na glavi; pred zimo si pripravi zalogo hrane tako, da nabere veliko količino želoda, žira ipd., nato pa vse zakoplje v tla – pozimi jih večina zalogo spet najde, nekaj pa jih vendarle pozabi, zato spomladi lahko tam vzkali seme določene rastlinske vrste (temu pojavu pravimo “sinzoohorija”); gnezdi v drevju in grmovju, gnezdo je razmeroma majhno ter sestavljeno iz suhljadi (veje, vejice, mah); je monogamna ptica.

Prehrana: vsejed; predvsem drevesna semena, sicer tudi žuželke in drugi nevretenčarji, glodavci, plodovi, mrhovina, odpadki; znana je tudi kot plenilka gnezd manjših ptic pevk.

Razmnoževanje: gnezdenje poteka aprila in maja; 1 zarod na leto; samica znese 5-7 zelenkastih jajc s temnorjavimi pegami, valita oba partnerja izmenoma 16-17 dni; mladiči zapustijo gnezdo po 18-21 dneh.

Oglašanje: pridušeni klici, hreščeče “raak“; oponaša tudi druge ptice (npr. kanjo) in druge živalske glasove – lahko slišimo celo mijavkanje.

Lovna doba: od 1. avgusta do 28. februarja.


Že veš?

  • Šoje delujejo kot nekakšen “alarmni sistem” gozdnih prebivalcev, saj z glasnim oglašanjem opozarjajo na vsiljivce in zlasti lovcem velikokrat povzročajo preglavice.