Siva vrana

Corvus corvix

Siva vrana

Telesne značilnosti: velikost 45-52 cm; telesna masa 400-600 g; razpon peruti 93-104 cm; samec in samica sta enako obarvana; telo je sive barve, črne barve so glava, vrat, noge, perutnice in rep; kljun je temen in močan.

Življenjska doba: 7-9 let; v ujetništvu do 17 let.

Življenjski prostor: odprti svet z drevjem, grmičevjem, parki in vrtovi.

Razširjenost: cela Evropa, razen Islandija, skrajni sever in zahodna Evropa; Azija; v Sloveniji je splošno razširjena.

Način življenja: siva vrana je aktivna podnevi; je celoletna vrsta ali selivka na kratke razdalje – srednjeevropske sive vrane so stalneži in klateži, medtem ko so severnoevropske in vzhodnoevropske selivci, ki prezimujejo od severozahodne Nemčije do jugozahodne Evrope; izredno prilagodljiva in iznajdljiva (orehe v kljunu nese visoko v zrak, nato pa jih z višine spusti na tla, da se trda lupina stre); je monogamna vrsta; gnezdo gradita oba partnerja, in sicer na visokih drevesih z dobrim razgledom na okolico; pri tem samec prinaša gradivo za gnezdo, samica pa ga izdeluje.

Prehrana: vsejed; žuželke, mali sesalci, plodovi, mrhovina, ptice, odpadki.

Razmnoževanje: gnezdenje poteka od marca do maja; 1 zarod na leto; samica znese 3-7 zelenkastih jajc s temnimi pegami, vali sama 18-21 dni, samec ji prinaša hrano; mladiči zapustijo gnezdo po 28-35 dneh.

Oglašanje: glasno in raskavo “krraa“, lahko tudi v nizu.

Lovna doba: od 1. avgusta do 28. februarja.


Že veš?

  • Siva vrana se začne pariti šele v starosti 3-5 let.
  • Sorodna vrsta sive vrane je tudi črna vrana (Corvus corone), ki je razširjena v zahodni Evropi. Tam, kjer se vrsti prekrivata, se med seboj tudi parita. Mešance prepoznamo po tem, da imajo v perju manj sivine.