Planinski orel

Aquila chrysaetos

Telesne značilnosti: značilna ptica evropskega pogorja; velikost 77-90 cm; telesna masa samca 2,8-4,6 kg, samice 4,6-6,7 kg; razpon peruti 190-220 cm; peruti so dolge, vendar ne preveč široke, proti trupu se ožijo; dlanska peresa so močno razprta z rahlo navzgor upognjenimi konci; samica je večja in težja kot samec; oba spola sta enako obarvana; perje je pretežno temno rjave barve, glava in pleča zlato rumene barve (od tod angleško ime “golden eagle”); kljun je temen, voščenica rumena, oči so rjave; rep je svetlejši, na koncu ima črn pas; noge so porasle do rumenih prstov; kremplji so črni.

Življenjska doba: 15-20 let; v ujetništvu do 50 let.

Življenjski prostor: gorstva s samotnimi in nedostopnimi skalnimi previsi in strmimi stenami, največ ob gozdni meji.

Razširjenost: Škotska, Norveška, Finska, Karpati, Grčija, Balkanska gorstva, Alpe, Apenini, večina sredozemskih otokov, Pirenejski potok; v Sloveniji gnezdi okoli 30 parov, največ v alpskem svetu.

Način življenja: planinski orel je aktiven pretežno podnevi; celoletna vrsta; med letom izteza glavo daleč naprej (kakor večina orlov); s perutmi zamahuje skoraj samo pri vzletu ali ob pospeševanju hitrosti pri lovu, sicer pa največ drsi in jadra, včasih na nebu kroži več ur in pri tem izrablja tople vzgonske zračne tokove; je odličen lovec; plen zagrabi in pokonča s kremplji, medtem ko je kljun namenjen prehranjevanju; gnezdi v skalnih stenah, redkeje na drevju; gnezdo sestavi iz vej, postelje ga z zelenimi deli rastlin, lišaji ipd.; je monogamna vrsta; teritorij enega para obsega okoli 60 km².

Prehrana: sesalci do velikosti mladega gamsa, ptiči do velikosti divjega petelina, plazilci, dvoživke, priložnostno tudi mrhovine.

Razmnoževanje: parjenje poteka od marca do avgusta; 1 zarod na leto; samica znese 1-2 belkasti jajci z rjavimi pegami; samica vali sama 44-45 dni, tu in tam jo lahko zamenja samec; ob pomanjkanju hrane se mladiča lahko stepeta in pomečeta iz gnezda, tako da ostane le najmočnejši; po dveh mesecih poleti in se kmalu osamosvoji.

Oglašanje: žvižgajoče, vreščeče “hiiä”; “hieh”; “kek-kek-kek”.


Že veš?

  • Kadar planinski orel gnezdi, potrebuje več hrane kot sicer. Tedaj se rad spušča v doline, kjer napada domače živali.
  • Po dveh mesecih, ko je mladič že skoraj tako velik kot njegovi starši, ga potiskajo k robu gnezda in spodbujajo k letenju. Pri prvih poskusih letenja ga spremlja oče.