Mali skovik

Glaucidium passerinum

Telesne značilnosti: najmanjša evropska sova (nekoliko večja od vrabca); velikost 16-19 cm; telesna masa 50-75 g; razpon peruti 34-38 cm; samec in samica sta enako obarvana; zgoraj temnorjav z redkejšimi svetlimi pegami, zlasti v perutih, spodaj svetlejši z vzdolžnimi temnimi lisami; majhna, ploska glava s svetlo rumenimi očmi in rjavkasto rumenkastim, ukrivljenim kljunom; okrog oči je svetlo perje oblikovano v “obraz”; rep razmeroma kratek, ki ga ob razburjenju dvigne pokonci; noge porasle do krempljev.

Življenjska doba: 6-7 let.

Življenjski prostor: višjeležeči iglasti in mešani gozdovi.

Razširjenost: Skandinavija, Finska, Nemčija, Poljska, severna Rusija; Alpe; v Sloveniji razširjen lokalno, največ v Julijskih Alpah.

Način življenja: aktiven podnevi in ponoči; celoletna vrsta; kljub svoji majhnosti je velik plenilec, saj lahko upleni tudi plen, ki je večji od njega (npr. veliki detel); večino časa lovi podnevi; je monogamna vrsta; gnezdi v votlih deblih oz. v duplih detlov; presežek plena shrani v shrambah, ki so v duplih, na vejah ali v gnezdilnicah.

Prehrana: predvsem majhne ptice (sinice, kalini, strnadi, vrabci), sicer tudi miši in velike žuželke.

Razmnoževanje: parjenje poteka aprila in maja; 1 zarod na leto; samica znese 4-7 belih jajc, vali sama 28 dni, samec ji pri tem prinaša hrano; mladiči zapustijo duplo po enem mesecu.

Oglašanje: žvižgajoče (podobno kot kalin) “djüüb djüüb djüüb”; “kuvitt”; “tih-didididi”.


Že veš?

  • Od februarja dalje samec razkazuje samici različna dupla velikega ali triprstega detla, med katerimi si nato samica izbere eno za gnezdenje.