Krokar

Corvus corax

Telesne značilnosti: največja ptica pevka; spolni dimorfizem ni izrazit; velikost 60-67 cm; telesna masa 0,7-2 kg; razpon peruti 120-150 cm; barva perja izrazito črna, z modrim sijem; zelo močan kljun, ob korenu kljuna ščetine; rep je klinasto oblikovan; perje na grlu naježeno.

Življenjska doba: 10-15 let; v ujetništvu lahko dočaka celo do 70 let!

Življenjski prostor: gozdna območja s skalnimi stenami; rad se zadržuje tudi v bližini odlagališč odpadkov.

Razširjenost: Evropa in Azija vse do Indije in jugovzhodne Azije; severozahodna Afrika, Severna Amerika, Grenlandija; v Sloveniji razpršen po celi državi, pogostejši pa je v goratih območjih.

Način življenja: aktiven podnevi; celoletna vrsta; živi družabno; pogosto jadra in pusti, da ga nosi termika; je monogamna vrsta; gnezdi na skalnih policah, v nižinah pa tudi v drevju; pri gradnji gnezda sodelujeta oba partnerja, pri čemer samec prinaša gradivo; gnezdo dograjujeta in obnavljata, zato je vedno večji; spomladi pari izvajajo akrobatske figure v zraku – partnerja letita drug ob drugem, se lovita, letita “na hrbtu” in strmoglavljata; kadar ne gnezdi, se pogosto zadržuje v jatah; pozimi se pogosto zadržuje v bližini odlagališč odpadkov.

Prehrana: vsejed; v veliki meri s hrani z mrhovino, sicer uživa tudi žuželke, črve, manjše vretenčarje, jajca, sadeže in semena.

Razmnoževanje: parjenje poteka februarja in marca; 1 zarod na leto; samica vali sama, 20-23 dni in znese 4-6 modro zelenih jajc s temnimi pegami; samec ji medtem prinaša hrano; mladiči v gnezdu ostanejo 5-6 tednov.

Oglašanje: globoko grgrajoče “grrog”; v času svatovanja in med sporazumevanjem s partnerjem oz. mladiči, je njegov zvočni nabor zelo obsežen.

Lovna doba: /


Že veš?

  • Krokarji imajo t. i. “epizodični spomin”, podobno kot ljudje in ostali primati. To jim omogoča, da si zapomnijo človeške obraze in druge značilnosti, zlasti v povezavi s preteklimi dogodki in čustvi.
  • Obstajajo tudi popolnoma beli krokarji, pogosto tudi z modrimi očmi. Taki so zaradi t. i. levcizma (pomanjkanje melanina).
  • Krokarji, ki živijo v ujetništvu, se lahko naučijo posnemanja človeških glasov celo bolje, kot nekatere papige! Oponašajo lahko tudi druge zvoke, npr. vžig avtomobila, splakovanje stranišča in oglašanje drugih živali.