Poljska jerebica

Perdix perdix

Telesne značilnosti: spolni dimorfizem ni izrazit; velikost 29-31 cm, telesna masa 330-400 g; razpon peruti 45-48 cm; čokata postava; barva perja je varovalna; glava svetlo rjasto rjava, ob strani rjavo pasasta, spodnja stran siva; rep kratek, rdečkasto rjav; samec ima temno rjavo liso na trebuhu (t. i. podkev), pri samici je le naznačena; samec ima okrog oči rdečo kožno gubo, ki je najbolj izrazita v času parjenja.

Življenjska doba: 3-5 let.

Življenjski prostor: stepe, polja, neobdelane površine, kjer raste posamezno nizko rastlinje; na poljih ima rada čim bolj različne kulture.

Razširjenost: srednja Evropa, zahodna Azija, Balkan, britansko otočje; v Sloveniji razširjena na Ptujskem, Dravskem in Krškem polju ter na nekaterih območjih Prekmurja in Prlekije.

Način življenja: aktivna podnevi; celoletna vrsta; zadržuje se na tleh, tudi ponoči, zato potrebuje ustrezno kritje v obliki remiz in drugih zarasti; prisotna je na stalnem območju, preženejo jo le drastične spremembe v okolju; Je monogamna vrsta; živi v paru, ki ima svoj teritorij; pari se z odraslimi mladiči združujejo v kite, več kit pa se lahko združi in jeseni ali pozimi naseli novo območje, spomladi pa kite razpadejo; gnezdi v talni kotanji, ki jo obloži z rastlinjem.

Prehrana: vsejeda ptica; semena, listi, trave, cvetovi, plodovi, poganjki, žuželke, ličinke; živalsko hrano jedo predvsem mladiči, ki jo potrebujejo za rast in razvoj.

Razmnoževanje: parjenje poteka od marca do maja; 1 zarod na leto; samica znese 10-20 okroglih, svetlo olivno rjavih do sivo zelenih jajc; samica vali sama 23-24 dni, samec je v bližini in straži, oba pa vodita mladiče, ki začnejo slediti samici tako, ko se posušijo.

Oglašanje: ko se kličejo med seboj “kirr-ek kirr-ek”, ob vzletu “grek-grek”.

Lovna doba: dovoljeno je loviti gojeno poljsko jerebico, in sicer od 1. septembra do 15. novembra.


Že veš?

  • Poljska jerebica je zaradi občutljivosti na spremembe v kmetijskem prostoru kazalka ohranjenosti zdravega naravnega okolja oz. bioindikatorska vrsta, hkrati pa je izjemno koristna, saj uživa številne kmetijstvu škodljive žuželke.