Na Gorenjskem v naravo izpustili še zadnjega risa

V okviru projekta LIFE Lynx so lovci iz Lovske družine Nomenj Gorjuše v gorenjske gozdove na Jelovici izpustili risa Lukaša, zadnjega izpuščenega risa na območju slovenskih Alp. Lukaš bo tako z do zdaj skupno 17 izpuščenimi risi pomagal reševati Dinarsko-JV alpsko populacijo pred izumrtjem.

Naseljevanje risov na Gorenjsko je projektu LIFE Lynx predstavljalo velik izziv, saj na tem območju prej niso beležili reprodukcije risov, zato je izjemen uspeh, da so se vsi risi, doseljeni na območje Gorenjske, tam tudi ustalili. Prav tako so imele vse tri samice že po vsaj eno leglo mladičev. Aprila lani so se žal sicer izgubile vse sledi za risom Zoisom, prav zato pa so ga nadomestili z novo doseljenim samcem Lukašem.

Trenutno na območju Gorenjske spremljajo štiri doseljene rise: samice Aido, Lenko in Julijo ter samca Trisa, ki je bil do tedaj edini samec, s katerim so se samice lahko parile. “Z doseljenim risom bomo omogočili teritorialni samici Aidi, da se bo lahko parila z nesorodnim samcem in s tem povečali genetsko pestrost risov na tem območju,” je obrazložil koordinator projekta LIFE Lynx, Rok Černe.

Projekt LIFE Lynx se počasi približuje zaključni fazi. V sklopu projekta so v naravo naselili 17 risov – šest na Hrvaškem in enajst v Sloveniji. Vsi risi imajo ob izpustu nameščene GPS telemetrične ovratnice, ki strokovnjakom pomagajo ugotavljati, kako se risi vključujejo v populacijo. Vodja sektorja za načrtovanje razvoja gozdov na Zavodu za gozdove Slovenije, Miha Marenče, je poudaril, da je spremljanje reševanja risov pomembno na dolgi rok, hkrati pa je izrazil upanje, da bo pristojno ministrstvo zagotovilo sredstva za spremljanje risov tudi po zaključku projekta LIFE Lynx.

Več si lahko preberete na spletni strani LIFE Lynx.

Vir slike: Simon M. Pintar

Besedilo prirejeno po virih:

  • https://www.24ur.com/novice/slovenija/ris-lukas-kot-na-modni-pisti-zakorakal-na-prostost.html
  • https://www.lovska-zveza.si/2023/04/19/v-gorenjske-gozdove-izpustili-se-zadnjega-risa/
Posted in Uncategorized.