Ministrstvo izdalo dovoljenje za odstrel 230 medvedov

Rjavi medved

Po tem, ko je bil do lani odstrel rjavih medvedov (Ursus arctos) zadržan že tri leta zapored, je dne 13. 4. 2023 minister za naravne vire in prostor, Uroš Brežan, izdal dovoljenje za odstrel 230 medvedov. Gre za največji predviden odstrel medvedov do sedaj.

»Osnovni namen te premišljene in strokovno podprte odločitve je preprečitev resne škode ter zagotavljanje zdravja in varnosti ljudi,« je dejal Brežan. Dodal je tudi, da zaradi številčnosti te vrste na slovenskih tleh, druge rešitve ne pridejo v poštev. Osnovni namen ukrepa je preprečitev resne škode in zagotavljanje varnosti ljudi, hkrati pa se z njim na ministrstvu želijo približati številki 800, ki je optimalna številčnost medvedov za obvladljivo sobivanje s človekom. Po ocenah ministrstva je bilo lani spomladi pri nas okoli 1100 rjavih medvedov.

Dr. Klemen Jerina (redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani) ukrep podpira, saj pravi, da je populacija rjavega medveda pri nas popolnoma vitalna in kljub mnogim prednostim pri ohranjanju te vrste obstajajo tudi določene težave. Število konfliktov med ljudmi in medvedi namreč narašča, saj se le-ti pogosto pojavljajo v naseljih. Po mnenju Jerine takih konfliktov ni mogoče reševati drugače, kot z regulacijo številčnosti vrste oz. odstrelom.

Odvzem je dovoljen le na natančno določenih območjih; gre za 122 lovišč v upravljanju lovskih družin in lovišč s posebnim namenom (LPN). Pri odvzemu se bo upoštevalo starostno in spolno sestavo, celotni postopek pa bo nadzorovan s strani Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), ki bo ministrstvu enkrat mesečno izdal poročilo o odvzemu osebkov iz narave.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

Besedilo prirejeno po virih:

  • https://www.delo.si/novice/slovenija/minister-dovolil-odstrel-280-medvedov/
  • https://www.24ur.com/novice/slovenija/brezan-o-izdaji-dovoljenj-za-odstrel-rjavega-medveda.html
Posted in Prispevki.